Blog

Kategórie
 
 
 
 
 
 
 

5 tipov na jesenné aktivity s deťmi

Jeseň je obdobím, kedy príroda prechádza zmenou a plná je úžasných farieb. Toto obdobie môže byť skvelou príležitosťou na vytvorenie nezabudnuteľných spomienok so svojimi deťmi. Tu je zoznam piatich tipov na aktivity s deťmi na jeseň.

  1. Výlety do prírody

Jeseň ponúka krásne prírodné scenérie, plné žltých, oranžových a červených listov. Vyberte sa so svojimi deťmi na výlet do prírody a užívajte si túto nádheru. Pre deti to môže byť skvelá príležitosť na pozorovanie zvierat, hľadanie rôznych druhov lístia alebo stavbu hniezd pre vtáky.

  1. Kreatívne dielne

Zbierajte listy, šišky a iné prírodné materiály a použite ich na tvorbu umeleckých diel. Deti môžu maľovať na listoch, vytvárať korálkové náhrdelníky zo šišiek alebo dokonca robiť vlastné halloweenské ozdoby.

  1. Pečenie a varenie

Za chladných jesenných dní si môžete so svojimi deťmi užiť čas v kuchyni. Spoločné pečenie koláčov, varenie polievok alebo príprava jesenných špecialít sú skvelými spôsobmi, ako tráviť čas spolu a naučiť deti základy varenia či pečenia.

  1. Hľadanie pokladov

Organizujte hľadanie pokladov v parku alebo záhrade. Vytvorte zoznam vecí, ktoré vaše deti musia nájsť, napríklad rôzne druhy lístia, šišky, kamene alebo dokonca zvuky z prírody. Táto hra nielenže spraví z času strávené vonku zábavný, ale aj podnecuje pozorovanie a učí deti o prírode.

  1. Halloweenské dobrodružstvá

Jeseň vrcholí sviatkom Halloween, a to môže byť vzrušujúce obdobie pre deti. Spoločne môžete vytvárať kostýmy, zdobiť tekvice alebo organizovať malé halloweenské párty pre ich kamarátov.

Vďaka týmto aktivitám si vytvoríte nezabudnuteľné spomienky a posilníte väzby medzi vami a vašimi deťmi. Nech vám tieto tipy pomôžu vytvoriť úžasné chvíle v tomto čarovnom období.

 

Čo nesmie chýbať v taške prváčika?

S príchodom nového školského roka prichádza pre rodičov neľahká úloha – pripraviť sa na veľký deň ich prváčika. Aby bol tento moment bol, čo najjednoduchší a najpríjemnejší, dôležité je mať pripravené všetko, čo budú vaši malí prváci v prvom ročníku potrebovať. Preto sme pre vás pripravili zoznam vecí, ktoré by v taške nemali chýbať.

No najprv treba samozrejme začať školskou taškou. Tá by mala byť pohodlná, ergonomická a dostatočne veľká na to, aby sa do nej zmestili všetky potrebné veci. Zamerajte sa na kvalitné batohy, ktoré odľahčia chrbticu vášho dieťaťa a zároveň mu umožnia ľahký prístup k veciam.

A čo do tašky?

  • Peračník: Ak nebol súčasťou školskej tašky, nezabudnite naň! Postačí jednopodlažný rozkladací, aby sa v ňom deti vedeli rýchlo zorientovať. Na písanie bude v prvom polroku stačiť ceruzka, farbičky, guma a strúhadlo.
     
  • Zošity: Školy väčšinou pripravia zoznam zošitov, ktoré by mali vystačiť na celý školský rok. Následne už stačí len vybrať design, ktorý sa bude vášmu prváčikovi páčiť najviac. Nezabudnite aj na veľké obaly na učebnice či šlabikár. Tieto častokrát v zozname nenájdete.
     
  • Box na desiatu: Zdravá strava je dôležitá pre rast a vývoj vášho dieťaťa. Investujte do kvalitnej krabičky na desiatu, kde sa zmestia výživné a chutné jedlá.
     
  • Fľaša na pitie: Zabezpečte, aby váš prváčik mal vždy pri sebe dostatok pitnej vody. Hydratácia je dôležitá pre sústredenie a zdravý vývoj.
     
  • Hračka alebo kniha: V škole to nie je len o učení. Dajte vášmu dieťaťu možnosť priniesť si malú hračku alebo obľúbenú knihu do školy. To mu môže pomôcť cítiť sa viac uvoľnene.
     
  • Láskavé slová a povzbudenie: A na záver, nenechajte doma ani láskavé slová a povzbudenie pre vášho malého prváčika. Prechod do školy môže byť emočne náročný, a preto je dôležité ukázať podporu a povzbudiť ho v tejto novinke.

Dúfame, že tento zoznam vám pomôže pripraviť vášho prváčika na jeho prvý deň v škole. Vzdelávanie je vzrušujúca cesta a s láskou a podporou zo strany rodičov to bude úspešná a nezabudnuteľná skúsenosť pre vášho školáka. Veľa šťastia a radosti v novom školskom roku!

 

3 tipy, ako naučiť dieťa plávať

Voda je jedným z najdôležitejších prvkov v živote. Plávanie je skvelá zábava, ktorá okrem toho ponúka aj mnoho zdravotných výhod. Naučiť dieťa plávať je veľmi dôležitým krokom, ktorý mu umožní získanie dôležitých zručností a sebavedomia vo vode. Ak sa chystáte naučiť svoje dieťa plávať, tu je 3 tipy, ktoré vám pomôžu pri tomto procese.

  1. Začnite skoro

Je dobré začať učiť dieťa plávať už v mladom veku. Čím skôr začnete, tým ľahšie sa dieťa naučí plávať a získavať sebavedomie vo vode. Už od útleho veku môžete s dieťaťom navštevovať plavecké kurzy pre deti, kde sú špecializovaní tréneri, ktorí ich budú podporovať a učiť ich základné plavecké techniky. Tieto kurzy ponúkajú bezpečné a stimulujúce prostredie, v ktorom sa dieťa môže cítiť pohodlne a získavať nové skúsenosti vo vode.

  1. Vytvorte pozitívne prostredie

Pri učení dieťaťa plávať je dôležité vytvoriť pozitívne prostredie. Buďte k dieťaťu trpezliví a podporujte ho. Plávanie by malo byť pre neho zábavné a príjemné. Venujte dieťaťu čas a pozornosť, aby sa cítilo bezpečne a komfortne vo vode. Uisťujte ho, že je na správnom mieste, a že je v poriadku mať obavy. Chváľte dieťa za jeho úsilie a pokroky, aby si uvedomilo svoje úspechy a bolo motivované pokračovať v učení plávania.

  1. Postupujte postupne

Keď učíte dieťa plávať, je dôležité postupovať postupne a rešpektovať jeho tempo. Začnite s jednoduchými cvičeniami a postupne zvyšujte náročnosť. Začnite s jednoduchým plávaním v bazéne a postupne prejdite na pokročilejšie techniky. Naučte dieťa dýchať správne a získať správnu techniku nôh a rúk. Dajte mu priestor na experimentovanie a objavovanie

Plávanie je skvelou aktivitou, ktorá poskytuje neoceniteľné zručnosti a zážitky pre dieťa. Pamätajte však, že každé dieťa je jedinečné a môže sa učiť plávať v rôznom tempe. Buďte trpezliví a podporujte ho počas celého procesu. Sledujte, ako sa postupne vyvíjajú jeho plavecké schopnosti a radujte sa z každého malého úspechu.

Nezabudnite, že hlavným cieľom je zábava a bezpečnosť vo vode. Plávanie je vzrušujúca zručnosť, ktorá bude vášmu dieťaťu slúžiť po celý život.

 

30 rokov Wiky na Slovensku: Doba sa zmenila a s ňou sa menia aj hračky

Pri zrode Wiky na Slovensku pred 30 rokmi bol dopyt po hračkách obrovský. Predávalo sa doslova všetko, bez rozdielu. „Častokrát sa stalo, že sme naschvál ani nepredali na jednom mieste všetko, aby nám zostalo aj pre druhých zákazníkov,“ ilustruje vtedajšiu situáciu jeden zo zakladateľov Jozef Šteffek.

Slovenský trh s hračkami bol úplne odlišný, než v akom žijeme dnes. Neexistoval žiadny cielený marketing, žiadny e-shop a už vôbec nebola tvrdá konkurencia. Všetok predaj prebiehal cez kamenné predajne. „Predavačky a vedúce nás s očakávaním čakali a nás to bavilo ako nič iné predtým. Bolo to obojstranné, aj keď veľmi únavné, lebo sme začínali častokrát od veľmi skorého rána a končili neskoro večer. Ale pozitívne pocity vždy prevládali.“

Doba sa ale výrazne zmenila. S príchodom internetu a modernej elektroniky sa veková hranica hrania sa s hračkami posunula výrazne nižšie. Aj preto Wiky do sortimentu zaradilo aj veci každodennej potreby, ako školské a kancelárske potreby, rekreačný šport či detské bazény. „Zbytočne by sme trvali na svojom názore, že hranie sa s klasickou hračkou je dôležité aj pre staršie deti. Ich to už ťahá iným smerom a ani sa im nečudujem. Keby sme my mali v ich veku také možnosti, tak by to vyzeralo asi podobne. Našťastie my sme si ešte užili detstvo plné hrania sa loptových hier vonku, bicyklovania, kúpania, korčuľovania, čundrovania a väčšieho spojenia s prírodou.“

A aká je vízia do budúcnosti? Budú sa ešte hrať deti s „tradičnými“ hračkami? „Myslím si, že sa to už veľmi meniť nebude. Dostali sme sa totiž do bodu, kde už mamičky ochraňujú do určitého veku vývoja svoje deti od elektroniky a klasická hračka si vždy nájde cestu k nim. A aká bude tá klasická hračka? Bude ergonomickejšia, kvalitnejšia, interaktívnejšia, dizajnovo zaujímavá a cenovo dostupná,“ uzatvára Jozef Šteffek.

 

30 rokov Wiky na Slovensku: Všetko to začalo predajom hračiek z nákladnej Ávie

Je to neuveriteľné, ale je to tak. Uplynulo už 30 rokov od založenia spoločnosti Wiky na Slovensku. Za vznikom firmy stál nedostatok tradičných českých hračiek na pultoch predajní na Slovensku na začiatkom  roku 1993. To bol prvotný impulz na začatie obchodovania s týmto sortimentom. „Chýbali tu hračky ako stolový hokej a futbal z Chemoplastu Brno, Magické tabuľky z Kovozávod Semily, Stavebnice Merkúr či spoločenské hry Klobúčik hop alebo Človeče nezlob se a veľa iných,“ hovorí jeden zo zakladateľov firmy Jozef Šteffek.

Už prvé dovozy a predaje naznačovali, že to môže byť základný kameň pre budúce trvalé podnikanie. Na Slovensku sa v tých rokov veľa hračiek nevyrábalo. Kvôli širšiemu sortimentu a dopytu tak museli tovar postupne doplniť aj produktami  z Európy a Ázie. „Na Slovensku sa vtedy vyrábala iba veľká plyš v Mladosti Prievidza, plastové autá v Kvete Nová Baňa a z prešovskej firmy Hajdúček sme nakupovali drevené húpačky, kresliace tabuľky a školské počítadlá.“

Dnes má firma stabilné zázemie, kancelárie, vlastnú skladovú budovu s potrebnými zásobami, dealerov po celej republike, e shop a o celý jej chod sa stará vyše 20 zamestnancov. Nie vždy tomu ale bolo tak. Celý príbeh odštartovali len dvaja mladí ľudia s jednou Áviou. „Začínali sme s doterajším kolegom dvaja. Každý deň, častokrát aj soboty a nedele, sme strávili v Ávii s 30cmb skriňovou korbou. Križovali sme Slovensko ako ceruzkou po mape, predávali, zháňali nové odbytištia a popritom riešili aj nákupy, dovoz, preclievali a fakturovali,“ zaspomínal si na úplné začiatky Jozef Šteffek.

 

Naučte dieťa šliapať na bicykli: 5 tipov ako to urobiť správne!

Ak chcete naučiť dieťa jazdiť na bicykli, prvým krokom je naučiť ho šliapať do pedálov. Môže to byť pre niektoré deti náročné a nie je nič zlé na tom, ak im to trvá dlhšie. Tu je niekoľko tipov, ako môžete pomôcť svojmu dieťaťu naučiť sa šliapať do pedálov.

  1. Začnite pomaly

    Začnite s jednoduchým bicyklom, ktorý je správnej veľkosti pre vaše dieťa. Potom umiestnite dieťa na sedadlo a pomôžte mu udržať rovnováhu. Pýtajte sa ho, čo si myslí a či sa cíti pohodlne. Potom pomaly tlačte bicykel a pomáhajte dieťaťu šliapať do pedálov.
     
  2. Použite pomôcky

    Pomôcky ako napríklad bočné kolieska môžu byť pre dieťa veľmi užitočné, najmä ak sa učí jazdiť na bicykli prvýkrát. Bočné kolieska mu pomôžu udržať rovnováhu a budú ho chrániť pred pádom. Postupne ich môžete odstrániť, keď sa dieťa naučí udržiavať rovnováhu samo.
     
  3. Učte ho správnu polohu

    Správna poloha je pre jazdu na bicykli veľmi dôležitá. Uistite sa, že dieťa má správne nastavené sedadlo a riadidlá. Dôležité je tiež, aby malo dieťa správne umiestnené nohy na pedáloch a aby sa držalo riadidiel. Ak je poloha správna, dieťa bude menej unavené a pôjde mu to lepšie.
     
  4. Buďte trpezliví

    Je dôležité byť trpezlivý, keď sa dieťa učí jazdiť na bicykli. Niekedy to môže trvať dlhšie, ako by ste čakali. Snažte sa dieťa povzbudiť a pochváliť ho za pokrok. Ak ho bude frustrácia prenasledovať, môže to trvať ešte dlhšie, kým sa naučí jazdiť.
     
  5. Nenechávajte ho samého

    Je dôležité, aby ste na dieťa dávali pozor, keď sa učí jazdiť na bicykli. Nenechávajte ho samého, najmä ak jazdí na ulici alebo na frekventovanej ceste. Uistite sa, že má na hlave prilbu a že jazdí v bezpečnom prostredí.

Sledujte svoje dieťa pri učení sa jazdiť na bicykli a buďte trpezliví. S týmito tipmi bude vaše dieťa schopné šliapať do pedálov a jazdiť na bicykli ako profesionál! Bicyklovanie môže byť pre dieťa vzrušujúcou aktivitou, ktorá posilní jeho zručnosti a pohybové schopnosti. Nebojte sa vyskúšať tieto tipy a nechajte svoje dieťa objavovať svet na dvoch kolesách!

 

Ako naučiť deti, aby neboli chamtivé so svojimi hračkami

Každý rodič pozná túto situáciu - kupujú svojmu dieťaťu hračku, ale po krátkom čase už sa mu zdá málo a chce viac. Deti sú v tomto ohľade prirodzene chamtivé, ale ako rodič môžete pomôcť svojmu dieťaťu naučiť sa ceniť to, čo má a nebyť príliš chamtivé so svojimi hračkami. V nasledujúcom článku sa pozrieme na niektoré tipy a triky, ako na to.

  1. Učte deti, že hračky majú hodnotu

Jedným z najdôležitejších spôsobov, ako naučiť deti, aby neboli chamtivé, je učiť ich ceniť si to, čo majú. Hračky sú pre deti zábavné a zaujímavé, ale mali by si byť vedomé toho, že za ne sa platí peniaze a sú pre nich dôležité. Hovorte so svojimi deťmi o hodnote hračiek a učte ich, že sa o ne musia starať a chrániť ich.

  1. Vytvorte pravidlá a očakávania

Jedným zo spôsobov, ako naučiť deti, aby boli zodpovedné so svojimi hračkami, je stanovenie jasných pravidiel a očakávaní. Napríklad môžete stanoviť pravidlo, že dieťa si musí svoje hračky ukladať na svoje miesto, keď s nimi skončí. Takisto mu môžete povedať, že musí byť obozretné a chrániť svoje hračky pred poškodením.

  1. Dajte dieťaťu možnosť rozhodovať sa

Jedným z dôležitých spôsobov, ako naučiť deti, aby boli menej chamtivé, je dať im možnosť rozhodovať sa. Ak si dieťa vyberá svoje hračky, nechajte ho rozhodnúť sa, ktoré si chce ponechať a ktoré chce darovať. Takisto mu môžete umožniť rozhodovať sa o tom, ktoré hračky bude vynášať von a ktoré si nechá doma.

  1. Učte deti, aby dávali

Dôležitou zručnosťou, ktorú môžete naučiť svoje deti, je dávanie. Učte ich, že ak majú niečo navyše, môžu to dať niekomu inému, kto by to potreboval alebo by sa tým mohol tešiť. Učte ich, že niekedy je dôležitejšie dať niečo inému, ako si niečo len zadržať pre seba. Môžete s nimi navštíviť charitatívne organizácie alebo zbierať hračky na charitu.

  1. Nezahrňujte dieťa hračkami

Je dôležité nezahrňovať dieťa hračkami. Mnoho rodičov však urobí chybu a kupujú svojim deťom hračky ako odmenu alebo keď chcú vyplniť medzeru. Takýto prístup môže viesť k tomu, že dieťa bude mať veľa hračiek, ale nebude si ich vážiť, a bude sa s nimi zaobchádzať nezodpovedne. Preto nevynucujte nakupovanie hračiek a nevyužívajte ich ako prostriedok na dosiahnutie iných cieľov.

  1. Učte deti zodpovednosti

Učte svoje deti, aby boli zodpovedné za svoje hračky. Učte ich, že ak si niečo poškodia, musia to napraviť alebo zaplatiť za to. Učte ich, aby sa starali o svoje veci a chránili ich pred poškodením. Učte ich, že hračky sú dôležité a majú hodnotu, a preto sa s nimi musia zaobchádzať s opatrnosťou a rešpektom.

  1. Buďte príkladom

Ako rodičia máte veľký vplyv na to, ako sa vaše deti správajú so svojimi hračkami. Buďte preto príkladom a ukážte im, ako sa správne starajú o svoje veci. Ukážte im, že si vážite svoje veci a že sa s nimi zaobchádzate zodpovedne. Takisto môžete ukázať, že dávanie a zdieľanie sú dôležité, aby ste boli dobrým príkladom.

 

3 dôvody, prečo vaše deti potrebujú kreatívne hračky

Kreativitu má v sebe každý z nás. Z časti je vrodená, no z časti si ju vieme aj vytvárať z vlastných skúseností. Je preto veľmi dôležité ju zdokonalovať a precvičovať aj u detí. Kreatívne hračky pomôžu rozvíjať detské zmysly, rozum ale aj emócie. Pozrite si, aké pozitíva tieto hračky prinášajú.

Pôsobia upokojujúco

Možno to poznáte sami na sebe. Radi si kreslíte, cvičíte jógu alebo chodíte na krúžok keramiky? Áno, toto všetko sú kreatívne činnosti. Je dokázané, že majú terapeutické účinky a dokážu upokojiť a navodiť v človeku príjemné pocity. To samozrejme neplatí len pri dospelých, ale aj pri deťoch. Preto na to pamätajte a doprajte deťom tento typ aktivít a hračiek.

Rozvíjajú fantáziu

Kreatívne hračky a hry sú ideálne pre podporenie rozvoja kognitívnych funkcií a rozvíjanie detskej fantázie. Zároveň si všimnete, že čím dlhšie sa budú deti venovať kreatívnym aktivitám, tým v nich budú zručnejšie.

Precvičujú jemnú motoriku

Či už si deti budú vystrihovať, modelovať z plastelíny alebo vyrábať vlastné náramky, všetky tieto aktivity im budú veľmi prospešné z hľadiska jemnej motoriky. Dokonca sú ideálnym pomocníkom aj na precvičovanie ručičiek na písanie.

BONUS - Deti pri nich dlho vydržia

Bonusovým dôvodom kreatívnych hračiek je čas, ktorý pri nich deti sú schopné stráviť. Ak potrebujete aktivitu, ktorá zabaví vašu ratolesť pokiaľ potrebujete uvariť večeru či dokončiť prácu, je to ideálne riešenie. Doprajte malému maestrovi priestor na tvorenie a vždy ho zásobujte novými materiálmi či aktivitami. Či už mu kúpite nové farbičky alebo mu vnuknete nové nápady.

Kreativitu má v sebe každý z nás. Z časti je vrodená, no z časti si ju vieme aj vytvárať z vlastných skúseností. Je preto veľmi dôležité ju zdokonalovať a precvičovať aj u detí. Kreatívne hračky pomôžu rozvíjať detské zmysly, rozum ale aj emócie. Pozrite si, aké pozitíva tieto hračky prinášajú.

Pôsobia upokojujúco

Možno to poznáte sami na sebe. Radi si kreslíte, cvičíte jógu alebo chodíte na krúžok keramiky? Áno, toto všetko sú kreatívne činnosti. Je dokázané, že majú terapeutické účinky a dokážu upokojiť a navodiť v človeku príjemné pocity. To samozrejme neplatí len pri dospelých, ale aj pri deťoch. Preto na to pamätajte a doprajte deťom tento typ aktivít a hračiek.

Rozvíjajú fantáziu

Kreatívne hračky a hry sú ideálne pre podporenie rozvoja kognitívnych funkcií a rozvíjanie detskej fantázie. Zároveň si všimnete, že čím dlhšie sa budú deti venovať kreatívnym aktivitám, tým v nich budú zručnejšie.

Precvičujú jemnú motoriku

Či už si deti budú vystrihovať, modelovať z plastelíny alebo vyrábať vlastné náramky, všetky tieto aktivity im budú veľmi prospešné z hľadiska jemnej motoriky. Dokonca sú ideálnym pomocníkom aj na precvičovanie ručičiek na písanie.

BONUS - Deti pri nich dlho vydržia

Bonusovým dôvodom kreatívnych hračiek je čas, ktorý pri nich deti sú schopné stráviť. Ak potrebujete aktivitu, ktorá zabaví vašu ratolesť pokiaľ potrebujete uvariť večeru či dokončiť prácu, je to ideálne riešenie. Doprajte malému maestrovi priestor na tvorenie a vždy ho zásobujte novými materiálmi či aktivitami. Či už mu kúpite nové farbičky alebo mu vnuknete nové nápady.

Kreativitu má v sebe každý z nás. Z časti je vrodená, no z časti si ju vieme aj vytvárať z vlastných skúseností. Je preto veľmi dôležité ju zdokonalovať a precvičovať aj u detí. Kreatívne hračky pomôžu rozvíjať detské zmysly, rozum ale aj emócie. Pozrite si, aké pozitíva tieto hračky prinášajú.

Pôsobia upokojujúco

Možno to poznáte sami na sebe. Radi si kreslíte, cvičíte jógu alebo chodíte na krúžok keramiky? Áno, toto všetko sú kreatívne činnosti. Je dokázané, že majú terapeutické účinky a dokážu upokojiť a navodiť v človeku príjemné pocity. To samozrejme neplatí len pri dospelých, ale aj pri deťoch. Preto na to pamätajte a doprajte deťom tento typ aktivít a hračiek.

Rozvíjajú fantáziu

Kreatívne hračky a hry sú ideálne pre podporenie rozvoja kognitívnych funkcií a rozvíjanie detskej fantázie. Zároveň si všimnete, že čím dlhšie sa budú deti venovať kreatívnym aktivitám, tým v nich budú zručnejšie.

Precvičujú jemnú motoriku

Či už si deti budú vystrihovať, modelovať z plastelíny alebo vyrábať vlastné náramky, všetky tieto aktivity im budú veľmi prospešné z hľadiska jemnej motoriky. Dokonca sú ideálnym pomocníkom aj na precvičovanie ručičiek na písanie.

BONUS - Deti pri nich dlho vydržia

Bonusovým dôvodom kreatívnych hračiek je čas, ktorý pri nich deti sú schopné stráviť. Ak potrebujete aktivitu, ktorá zabaví vašu ratolesť pokiaľ potrebujete uvariť večeru či dokončiť prácu, je to ideálne riešenie. Doprajte malému maestrovi priestor na tvorenie a vždy ho zásobujte novými materiálmi či aktivitami. Či už mu kúpite nové farbičky alebo mu vnuknete nové nápady.

 

Ježiško priniesol kopu nových hračiek. A čo s tými starými?

Vianoce vždy znamenajú prísun hŕŕby nových hračiek. A tak prichádza na rad otázka, čo s tými staršími, s ktorými sa už deti nehrajú? Na túto otázku existuje viacero odpovedí.

Samozrejme, nie všetky hračky sa ešte dajú posunúť ďalej. Preto je na začiatku ideálne posúdiť stav hračiek, pre ktoré už nemáme miesto. Tie v najhoršom stave či chceme či nie, budú musieť skončiť v koši. Pre tie zachovalejšie máme hneď niekoľko možností využitia:
 

  • Rodina, priatelia či okolie – pri prvej možnosti nemusíme chodiť príliš ďaleko. Stačí sa zamyslieť, či by hračky nepotešili iné dieťa v rámci rodiny, kruhu priateľov či napríklad niektorého zo susedov.
     
  • Pre mladšieho súrodenca – ak plánujete alebo už máte mladšieho súrodenca, ideálne je niekoľko hračiek po staršom súrodencovi odložiť zatiaľ do krabice. Keď mladší braček či sestrička dorastie, stačí ich vytiahnuť a aj starší súrodenec si s nimi určite rád zaspomína.
     
  • Bazár – nepotrebné hračky v dobrom stave môžete aj predať a trochu si tak vylepšiť rodinný rozpočet. Existuje už veľa webov či aplikácii, cez ktoré budete môcť takéto hračky jednoducho posunúť ďalej.
     
  • Darovanie – takéto hračky určite potešia viaceré inštitúcie, či už nemocnice, detské domovy alebo krízové centrá. Samozrejme hračky by mali byť funkčné a čisté. Ideálne je si úmysel darovania overiť vopred s tou danou inštitúciou. Každá má väčšinou svoje pravidlá a stáva sa, že niektoré už použité hračky z hygienických dôvodov nezoberú.

 

Koľko darčekov je priveľa? Takto by to malo vyzerať na ideálne Vianoce

Z Vianoc sa veľmi rýchlo vytráca ich pôvodné čaro a do popredia idú hlavne darčeky. Niektorí rodičia úspešné Vianoce merajú zrejme v ich počte. Veď čím viac darčekov, tým bude určite dieťa spokojnejšie. Alebo aj nie!?

Odborníci sa zhodujú, že to správne konkrétne číslo neexistuje. To koľko darčekov je tak akurát a koľko je už priveľa by mali určite sami rodičia. Dôležité je uvedomenie si, že netreba kupovať všetko, čo si dieťa napísalo na svoj zoznam prianí. Určite viete z vlastných skúseností, že ten zoznam vie byť pekne obsiahly. ????

V ideálnom scenári sa každému balíčku bude dieťa aspoň chvíľu venovať. Netreba ho preto doslova zahádzať obrovským množstvom darčkov, ktoré ledva stihne rozbaliť, kým bude musieť zaľahnúť do postele.

Vyskúšať napríklad môžete pravidlo 4, ktoré v praxi znamená, že deťom kúpite len 4 darčeky. Takto definitívne nezrujnujete svoj rozpočet a zároveň si dieťa nájde niečo z každej oblasti – niečo čo si želá, niečo čo potrebuje, niečo na oblečenie a niečo, čo si môže prečítať.

Nech už sa nakoniec rozhodne pre akýkoľvek počet darčekov, dôležité je, aby ste si ich samotné rozbaľovanie užili ako rodina. Doprajte deťom čas každý darček emocionálne precítiť. Od momentu rozbaľovania a zvedavosti, cez prekvapenie až po nadšenie. Keď sa s darčekom dieťa pohrá alebo mu rovno aj nájde miesto v izbičke, môžeme po malej pauze rozbaliť ďalší darček. Takto spolu ako rodina strávite krásny vianočný večer.

 

Ako zvládnuť cestovanie s deťmi? Tu je niekoľko našich tipov

Nezadržateľne sa nám blížia vianočné sviatky, a teda aj dlhé prázdniny našich ratolestí. Veľa z nás tento čas využije na rodinný výlet či dovolenku. Nie je preto na škodu pripomenúť si, čo by vám pomohlo dlhé cesty auto zvládnuť bez problémov.

 

Postarajte sa deťom o zábavu
Jedna z najhorších vecí, ktorá vás môže pri dlhých cestách postretnúť je nuda. Potom už zrejme budete neustále dostávať len otázku „Už tam budeme?“. Šťastie praje pripraveným! Preto ak nechcete dať deťom len mobil či tablet, pripravili sme pre vás niekoľko hier, ktoré si môže celá posádka zahrať. Ak si ich aj nezapamätáte, je dobré vedieť, že ich vždy nájdete na našom webe.

Nezabudnite na obľúbené veci dieťaťa
Každé dieťa má niekoľko vecí, ktoré obľubuje viac ako iné. Či už sú to knihy, CD-čka s pesničkami či rozprávkami, obľúbení plyšáci alebo hračky. Tieto veci je rozumné vždy pribaliť so sebou. Opäť sa takto môžete vyvarovať nude a zároveň aj plaču za hračkou, ktorú ste zabudli doma.

Niečo nové
Uľahčiť cestovanie by vám mohla pomôcť aj kúpa niečoho nového pre dieťa. Môže to byť hračka alebo pre väčšie deti napríklad časopis, knižka či omaľovánka. Neopozerné a nové veci zvyčajne deti zaujmú na dlhšiu dobu.

Prestávky
Pri plánovaní dlhších ciest je dobré myslieť aj na prestávky. Pri väčšine odpočívadiel či čerpacích staníc už sú aj detské ihriská, vďaka ktorým sa deti trošku prevetrajú, prídu na iné myšlienky a cesta bude pre nich znesiteľnejšia. Ak ste na ceste aj behom obeda, dobrým nápadom môže byť takúto prestávku využiť na obed. Veď nasýtené deti budú následne v aute určite spokojnejšie a kľudnejšie.

Keď je najhoršie pomôžu moderné vychytávky

No a keď už nič z vyššie uvedeného nezaberá, pomôcť by mohol mobil, tablet či notebook s obľúbenou rozprávkou, kresleným seriálom či hrou. Vždy si teda so sebou nezabudnite pribaliť aj aspoň jeden z týchto prístrojov. Samozrejme, v ideálnom prípade nabitý. ????

 

Zažite s rodinou či priateľmi poriadnu zábavu. S týmito hrami sa rozhodne nudiť nebudete!

Premeňte dlhé jesenné a zimné večery na poriadnu zábavu v kruhu rodiny či priateľov pri kvalitnej spoločenskej hre. V ponuke ich máme veľmi veľa, preto sme sa rozhodli vám výber trochu uľahčiť. Prinášame vám tipy na spoločenské hry, s ktorými sa rozhodne doma či na cestách nudiť nebudete.

 

Uzavrite stávky, dostihy začínajú
Túto hra bola kedysi takmer povinnou výbavou každej domácnosti. Vďaka spoločenskej hre Svet dostihov zažijete napätie na dostihových hrách celého sveta. Zvíťazí ten, kto najlepšie odhadne riziko.

Človeče, nehnevaj sa!
Spoločenská hra, ktorá nesmie chýbať v žiadnej domácnosti. Cieľom hry je dostať všetky svoje figúrky do domčeka. Avšak nie je to tak ľahké, mierumilovný presun figúrok do domčeka sa môže v okamihu zmeniť v neľútostný boj. Na našom eshope nájdete túto klasiku v drevenom farebnom prevedení s motívmi zvieratiek.

Hry ideálne na cesty
Kartové hry sú vďaka svojím malým rozmerom ideálnym spoločníkom na cesty. Vybrať si môžete napríklad hru Čierny Peter, ktorú máme v rôznych prevedeniach, od tej klasickej, cez Labkovú patrolu až po Macka Pú. Alebo si môžete zvoliť čim ďalej populárnejšiu hru UNO, ktorú máme k dispozícii taktiež v rôznych prevedeniach

Stolný futbal či hokej
To sú nadčasové hry, s ktorými sa rozhodne nudiť nebudete. Či už si vyberiete hokej alebo futbal, pripravte sa na poriadny športový rodinný súboj! Ideálny spôsob, ako doma naučiť deti športovému duchu a fair play.

Monopoly nikdy nesklamú
Monopoly už netreba nikomu predstavovať. Stará, známa hra v novom prevedení. Obľúbená chlapcami, dievčatami, hráčmi všetkých vekových kategórií. Vydajte sa s deťmi na celoživotnú cestu zábavy s novými Monopolmi. Už sa musíte len rozhodnúť, či siahnete po tradičnej verzii alebo si zvolíte verziu Stavitelia, Junior alebo si budete užívať dovolené podvádzanie pri Cheaters Edition.

 

Ako s deťmi zvládnuť návrat do školských lavíc?

Ako s deťmi zvládnuť návrat do školských lavíc?

Prázdninový režim sa pomaly, ale isto končí. September sa nezadržateľne blíži a s ním príde aj nový školský rok 2022/2023. Tak ako si deti museli zvykať na stereotyp prázdnin sa opäť budú musieť naladiť na školu. Ako to zvládnuť čo najlepšie?

Pre deti je oveľa jednoduchšie si zvyknúť na pohodový prázdninový režim ako na výkonový režim. Rodičia by preto už ku koncu prázdnin mali svoje ratolesti pomaly pripravovať na návrat do školskej lavice.

Úprava režimu

Postupnými krokmi by sme mali upravovať režim dieťaťa. Cez prázdniny sme s večierkou benevolentnejší a deti chodia spávať neskôr ako počas zvyšku roka. Preto je dôležité, aby sme nastavili čas odchodu do postele na čas, v ktorom sa tak bude diať aj počas školského roka. Samozrejme sa treba vyvarovať extrémnym skokom a je potrebné sa k tomuto času dopracovať postupne.

Nerobne školu demotivujúcou

Treba sa zamerať na to, aby bolo školské prostredie pre deti lákavé a nie demotivujúce či odpuzdujúce. Docieliť to môžeme napríklad aj rozhovorom o tom, na čo sa dieťa v škole teší. Deti sa tešia na svojich spolužiakov/spolužiačky či kamarátov/kamarátky a aj toto môže zjednoduchšiť presun späť do lavice. Socálny aspekt školy je pre deti veľmi dôležitý, preto by sa aj rodičia mali na neho zamerať.

Koľko krúžkov je priveľa?

So začiatkom školského roka sa opäť do životov detí vrátia aj krúžky. Treba si ale dávať pozor na to, aby ich dieťa nemalo priveľa a zvoliť tie správne. Rodičia majú často predstavy, aké krúžky by mohli jeho dieťaťu do budúcnosti niečo priniesť a krúžky vyberajú podľa seba. Je ale veľmi dôležité, aby boli rodičia empatickí a počúvali svoje deti a navnímali, aký krúžok by si dieťa chcelo zvoliť. Je dôležité, aby si mohlo dieťa vybrať samo. Rodičia samozrejme plnia nejakú dozornú a kontrolnú úlohu. Čo sa týka počtu krúžkov, je dôležité, aby dieťa malo čas aj na oddych počas dňa. A zároveň treba behom týždňa mať aj deň/dni, keď dieťa nebude mať žiadny krúžok.

 

5 tipov na hračky pre tých najmenších, ktoré podporia ich správny rozvoj

Chcete vybrať pre svoje dieťa správnu hračku? My sme si pre vás pripravili výber hračiek z nášho eshopu, ktoré nielen potešia, ale zároveň aj prispejú k správnemu vývoju vášho drobca.

 

Sada senzorických loptičiek
S tréningom motoriky či zmyslového vnímania môžete začať už po pár mesiacoch. Táto sada rôznofarebných gumových loptičiek je napríklad vhodná už pre deti od 6 mesiacov. Loptičky sú vyrobené z mäkkého a na omak príjemného materiálu a každá z nich má na svojom povrchu inú textúru.

Drevený labyrint
Drevený, farebný labyrint s rôznými motívmi vo veselých farbách je odporúčaný pre deti od 12 mesiacov. Podporuje rozvoj jemnej motoriky a koordinácie oko- ruka, pri posúvaní drevených korálkov z jednej strany na druhú po dvoch farebných dráhach. Na eshope ho nájdete v rôznych farebných prevedeniach podstavca.

Drevené krájanie zeleniny
Bezpečné krájanie zeleniny pre všetky deti od 18 mesiacov. Vďaka tejto hračke sa deti naučia rozoznávať rôzne druhy potravín a precvičia si základy motoriky. Balenie obsahuje 18 dielov vrátane nožov a doštičky, všetko uložené v drevenej krabičke.

Gulôčková dráha RollAgain
Nikdy nekončiaca zábava sa začína! Súprava vhodná od 2 rokov obsahuje jednoduchú skladaciu vežu a 5 veľkých dvojfarebných gulí. Zdvihnite guľôčku z podstavca na samom spodku a uvoľníte tak blokádu ostatných guličiek, ktoré sa zároveň začnú kotúľať dole. Loptička ktorá spadne ako prvá a hodíte ju späť dovnútra, opäť vyvolá pohyb guličiek po dráhe.Synchrónne sa valiace guličky majú takmer hypnotizujúci účinok – vaše dieťa sa nebude môcť odtrhnúť od hry a bude tak vhadzovať a vhadzovať ďalšie guličky a pritom dokonale nacvičí pohybovú koordináciu, naučí sa vnímať príčinné súvislosti a bude sa jednoducho skvele baviť.

Maľovanie na drevo
Naučte sa maľovať s touto vzdelávacou hračkou zábavným spôsobom. Sada je vyrobená z masívnych drevených častí a pevnej konštrukcie a odporúčaná pre deti od 3 rokov. Okrem skvelej zábavy táto hračka podporuje tvorivé a koordinačné zručnosti očí a rúk.

 

Prehry patria k životu. Naučte deti sa s nimi vyrovnať

V dnešnej dobe sa očakáva, že každý bude úspešný. Rodičia samozrejme nie sú výnimkou a od svojich ratolestí majú veľké očakávania. Rovnako dôležité je ale naučiť deti prijať prehry, ktoré im život prinesie.

Prirodzene, každý človek túži po výhre. Či už je v športe, spoločenskej hre alebo v inej životnej situácii. Lenže život nie je len o víťazstvách, ale občas nám naservíruje aj sklamanie z prehry. Preto je veľmi dôležité už malé deti naučiť takéto situáciu prijať ako súčasť života a možnosť sa z nej poučiť a ísť ďalej.

Deti by sme mali viesť k tomu, že neúspechy sú prirodzené a najväčšou chybou je vzdať sa bez boja. Práve sklamania ich budú posúvať v živote ďalej. Na prehry je ideálne deti začať pripravovať už v útlom veku, a to v kruhu rodiny, kde sa budú cítiť isto a bezpečne. Ideálnym pomocníkom sú spoločenské hry. Pri nich deti zažijú slastné víťazstvá, ale aj trpké prehry. Môže sa stať, že v začiatkoch budú ratolesti znášať prehru len s výbuchmi hnevu. Dôležité je tieto prejavy akceptovať a nesnažiť sa deti upokojiť. Je dôležité, aby dieťa zo seba dostalo hnev a negatívne pocity. Pre deti je do ich ďalšieho života rozhodujúce, aby si takéto emócie prežili na vlastnej koži. Nie je vhodné, aby sme s deťmi súcitili a chlácholili ich.

Po tom, čo sa upokoja je dobré sa s nimi o prehre porozprávať a vysvetliť, že takéto pocity nie sú správne ani bežné. Zároveň by sme sa mali pokúsiť začatú hru dohrať. Ak už sa aj dieťa nechce zapojiť, mali by ju dohrať aspoň ostatní hráči. Dieťa tak od svojho vzoru rodičov odpozoruje správne správanie a reakcie. Preto je veľmi dôležité, aby ste ako rodičia ukázali deťom, že prehru zvládate s pokojom a nevzdávate sa.

A nezabudnite, nenechávajte svoje deti vyhrávať! Deti si veľmi dobre uvedomia, že ich nechávate vyhrávať. Oni chcú ale vyhrať vlastným úsilím. My im naopak takýmto konaním naznačujeme, že ich nechávame vyhrať, lebo by to sami nedokázali. Toto môže mať za následok ešte väčší plač, hnev či stratu dôvery detí vo vlastné schopnosti.

 

Škola je už v plnom prúde

Škola je už v plnom prúde, veľké prázdniny sú už nenávratne za nami. Počasie a leto nám prialo, veríme, že ste si užili letnej zábavy do sýta. Pokiaľ by ste si chceli krásne letné dni aktívne predĺžiť, navštívte našu športovú kategóriu, kde nájdete šarkanov a rôzne iné doplnky pre letné a jesenné aktivity.  Spríjemnia vám chvíle v parku, na záhrade aj pri vode. Pokiaľ by vás už chladnejšie dni uzavreli v interiéroch vašich domácností, naše spoločenské hry v kategórii hračky vás radi dostanú do dobrej nálady a súťaživosti. Stačí sa nechať inšpirovať.

Všetko do školy nájdete tu:

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia